Tıp Fakültesi’nde “buruk” mezuniyet
Ç.Ü Açık Amfi’de düzenlenen törende, öğrencilerin taşıdığı, “Siz Balcalı ’sız, biz yuvasız kaldık. Ç.Ü Tıp Fakültesi dağılmasın. Balcalı yuvamız” yazılı pankartları dikkati çekti.
Dekan Prof. Dr. Derya Gümürdülü: “Depremde yuvamızı kaybettik. Hastanemizi 4.5 aydır taşıyamıyoruz”
1972 yılında 7 öğretim üyesi ve 3 öğretim görevlisi ile kurulan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, 47. Dönem mezunlarını mesleğe uğurladı. Bu yıl 312 mezun veren fakültenin mezuniyet töreni, uygulama hastanesi Balcalı’nın depremde gördüğü hasar nedeniyle buruk geçti. “Yuvamızı kaybettik” diyen Dekan Prof. Dr. Derya Gümürdülü, kısıtlı imkanlarla eğitim hizmeti vermeye çalıştıklarını kaydetti.
Ç.Ü Açık Amfi’de düzenlenen törende, öğrencilerin taşıdığı, “Siz Balcalı ’sız, biz yuvasız kaldık. Ç.Ü Tıp Fakültesi dağılmasın. Balcalı yuvamız” yazılı pankartları dikkati çekti.
Törene, Rektör Vekili Prof. Dr. Hayri Levent Yılmaz, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Gümürdülü, Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Murat Gündüz, öğretim üyeleri, Adana Tabip Odası Başkanı Dr.Selahattin Menteş ve Mezunlar Derneği Başkanı Dr. Hatce Canataroğlu, mezun öğrenciler ile aileleri katıldı.
YARIM ASIRDA 8.600 HEKİM YETİŞTİ
Ç.Ü Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Gümürdülü, törendeki konuşmasında, fakültesinin yarım asrı aşkın süreyi geride bırakırken, bugüne kadar yaklaşık 8600 hekim, 2600 uzman hekim ve yan dal uzmanı hekim yetiştirdiğini ifade etti.
“Bugün 312 öğrencimizi Cumhuriyetimizin 100. Yıl mezunları ve meslektaşımız olarak uğurlayacağız” diyen Dekan Gümürdülü, şöyle devam etti:
“Son üç yıldır olağanüstü durumlar yaşıyoruz. 2-2.5 yıl pandemi ile savaştık tam normalleştik derken 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde 50 binden fazla canımızı kaybettik, 2 öğrencimiz artık aramızda değil. Onları rahmetle anıyoruz.
Deprem haberini alır almaz başta hekimler olmak üzere öğrencilerimiz ve bütün sağlık personeli kendi ailesini endişelerini korkusunu bırakıp yaralılara umut olmak için seferber oldu. 7 gün 24 saat, uykusuzluk yorgunluk demeden çalıştı. Siz genç meslektaşlarımıza, asistanlarımıza, öğretim üyelerimize ve bütün sağlık personeline bu üstün gayretleri için tüm kalbimle bir kez daha teşekkür ediyorum.”
Ç.Ü Tıp Fakültesi 312 Mezun Verdi
Dekan Gümürdülü, art arda gelen depremler sonucu 21 Şubatta üniversitenin uygulama hastanesi olan Balcalı Hastanesi’nin de orta hasar nedeniyle tahliyesi kaçınılmaz olduğunu anımsatarak, “Hali hazırda 720 uzmanlık ve yan dal uzmanlık eğitimi öğrencimiz var. 2080 tıp fakültesi öğrencisi bulunan fakültemizde klinik eğitim ortamının sağlanması çok acil ve hızla çözülmesi gereken bir sorundur.
Zira, 200 yataklı Hematoloji-Onkoloji binamızda ve sınırlı poliklinik şartlarında eğitim ve hizmet sürdürülmeye çalışılmaktadır” dedi.
Dekan Gümürdülü, eğitimin sürdürülebilmesi için fakültenin kendine ait yeni bir hastaneye ya da hasarlı binada hızlı bir güçlendirme çalışmasına ihtiyacı olduğuna dikkati çekerek, “Ülkemizin en donanımlı en değerli 301 öğretim üyesi ve Öğretim görevlisi iyi hekim ve uzman hekim yetiştirmek ve hastalara şifa olmak istiyor. İyi hekim yetiştirmenin temel unsuru yeterli sayıda ve çeşitlilikte hasta görmektir. Tüm Türkiye’nin Adana’nın sesimizi duymasını ve bize destek olmasını bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.
Prof. Dr. Gümürdülü, öğrencilerin ailelerine hitap ederken, “Büyük fedakarlıklarla yoğun emek harcayarak büyüttüğünüz evlatlarınızın bu mutlu gününde onlarla ve kendinizle ne kadar gurur duysanız azdır. Oldukça zorlu bir eğitim hayatı geçirdiler ve sizler gece gündüz demeden her zaman onların yanında oldunuz. Gençlerimizin bugüne dek eğitim hayatlarında gösterdikleri başarıyı bundan sonraki yaşamlarında da göstereceklerinden, bilimin ışığında ilerleyen, donanımlı, vicdanlı, iyi hekimler olarak yetiştiklerinden şüpheniz olmasın” dedi.
Öğrencilere iyi rol modeller olan, usta çırak ilişkisi içinde bilgilerini ve becerilerini şevkle ve sabırla öğrencilerine aktaran meslektaşlarını da tebrik ederek, konuşmasını öğrencilerine seslenerek sürdürdü.
Dekan Prof. Dr. Gümürdülü, hekimliğin herkesin gıpta ile baktığı, dünyanın en eski ve en kutsal mesleği olduğunu vurgulayarak, “Biraz sonra edeceğiniz yemin ile siz de bu kutsal mesleğin bir üyesi olacaksınız. Unutmayınız ki, bir insanın hayatını kurtarmanın, derdine deva olmanın iç huzuru ve manevi tatmini hiçbir meslekte yoktur” dedi.
Ç.Ü Tıp Fakültesi 312 Mezun Verdi
Konuşmasının devamında mezun öğrencilerine “meslektaşlarım” diye hitap eden Dekan Gümürdülü, şunları kaydetti:
“Sizler bugün Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kendisinin emanet edilmesini istediği hekimler ordusuna katılıyorsunuz. Sizlere ‘Hoşça kalın’ demeyeceğim. Bugün hepinize meslektaşlarımız olarak aramıza ‘Hoş geldiniz’ diyorum. Bu fakülte sizin yuvanız, kapımız sizlere her zaman ve daima açık olacaktır. Biz sizleri burada bekliyor olacağız. Yolunuz ve bahtınız açık olsun.”
YEMİNİNİZİ UNUTMAYIN”
Rektör Vekili Prof. Dr. Hayri Levent Yılmaz ise, öğrencilerinden yapacakları yemini unutmamalarını tavsiye ederek, “Sağlıklı yaşam hakkına mutlaka saygı gösterin ve bilgilerinizi insanlığın lehine kullanın. Mesleğinizden öğrendiğiniz sırları saklayın. Hocalarınıza ve meslektaşlarınıza saygı gösterin. Din, milliyet, cinsiyet, ırk ve parti farkları görevinizle vicdanınız arasına asla girmesin. Mesleğinizi dürüstlük ve onurla icra etmelisiniz” dedi.
Açılış konuşmaları ve Hipokrat Andı’nın okunmasının ardından dönem birincisi yaş kütüğüne plakasını çaktı. Tören, tüm mezunların keplerini atmalarıyla sona erdi.