DR. BÜYÜKÖZTÜRK, “DEPREMZEDELERE YARDIMDA DEVLET SINIFTA KALMIŞTIR”
İYİ Parti İl Başkanı Dr. Birol Büyüköztürk, “Türkiye’yi doktorların gitmek zorunda kalmayacakları bir ülke haline getireceğiz”
14 Mart Tıp Haftası nedeniyle Adana Tabip Odası Yönetimini yöneticileri ile birlikte ziyaret eden İYİ Parti İl Başkanı Dr. Birol Büyüköztürk, “Türkiye’yi doktorların ayrılmak zorunda kalmayacakları, mesleklerini mutlu bir şekilde yapacak ve halkımızın da ihtiyacı olan sağlık hizmetine kolay erişebileceği bir ülke haline getireceğiz” dedi.
DR. BÜYÜKÖZTÜRK, “DEPREMZEDELERE YARDIMDA DEVLET SINIFTA KALMIŞTIR”
Parti olarak “Önce İnsan Sağlığı” ilkesi ile hareket ettiklerini ifade eden İYİ Parti İl Başkanı Dr. Birol Büyüköztürk, yaptığı konuşmada “Tabip Odası bizim yuvamız. Tabiplik mesleği dünyanın vazgeçilmezidir. Bir doktor olarak 14 Mart’tı bir bayram havasında kutlamak isterdik. Ama yaşanan deprem fırtınaları ve doğal afetler sürecinde içimiz kan ağlamaktadır. Kaybettiğimiz binlerce vatandaşımıza rahmet, yaralılara şifa diliyorum. Biz buraya Adanamıza, bölgemize, ülkemize nasıl daha faydalı olabilirizi, hekim sorunlarının neler olduğunu, nasıl yardımcı oluruzu konuşmaya geldik ama yaşanan afetteki tirajediden de bahsetmeden edemeyeceğim. Depremin yoğun yaşandığı bölgelerde 2-3 gün enkaza yaklaşılmadığı, kurtarma çalışmalarının acil olarak sahaya inmesi, depremzedelere yardımcı olmaları gerekirken beklendiğini biliyoruz. Neden beklendiğini açıkçası anlayamadık. Bilinen tek gerçek depremzedelere daha iyi bir yardım yapılabilirdi. Maalesef organizasyonda başarısız olundu. 14 Mayıs’ta ülkemizde büyük bir değişiklik olacaktır. Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı olacak, Millet İttifakı bileşenleri mecliste büyük çoğunluğu sağlayacak, millet huzur bulacaktır.”
SAĞLIK SİSTEMİNİN PİYASALAŞTIRILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ
Göreve geldiklerinde ‘Koruyucu Sağlık Hizmetleri’ni önceleyeceklerinin altını çizen Başkan Dr. Büyüköztürk, “Bulaşıcı hastalıklara karşı kullanılan bakteriyel ve viral aşıları üreterek aşı ile korunabilir hastalıklara karşı aşılama hizmetlerini aksatmadan uygulayacağız. Ücretsiz ilaç temini, yaşlı bakımı için yeterli sayıda geriatri merkezleri, Sağlık Bakanlığının kontrolünde huzurevleri açılacak, Aile hekimliği amacına uygun hale getirilerek, güçlendirilecek ve vatandaşın talebini karşılayacak şekilde yeniden modelleyeceğiz. Üniversite veya eğitim hastaneleri bulunduğu ilin veya bölgenin sağlık problemlerine yönelik bölgesel sağlık referans merkezleri olarak hizmet verecektir. Hekimlerimiz başta olmak üzere tüm sağlık hizmeti sunucularının, problem hastalık konusunda uzmanlaşmaları için yurt içi ve yurt dışı eğitimlerle desteklenmelerini sağlayacağız. Kaliteli ve kesintisiz hizmet verilebilmesi için gereken her türlü ekipman, cihaz ve teknik personel (hekim ve sağlık emekçilerinin) sağlanacaktır. Sağlık sisteminin piyasalaştırılmasına izin verilmeyeceğiz.” diye konuştu.
UZM. DR. MENTEŞ, “DOKTORLAR ŞİDDETE UĞRAMADAN GELECEĞE GÜVENLE BAKMALIDIR”
Genel Sekreter Dr. Ahmet Suntur’un da hazır bulunduğu ziyarette hekimin, eczacının, dişhekiminin ve sağlık çalışanlarının gelecek kaygısı yaşamadan, şiddete uğramadan yaşamasını istediklerini söyleyen Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, “Öncelikle nazik ziyaretiniz için çok teşekkür ediyoruz. Biz hekimler sağlık vereninde sağlık alanında mutlu olacağı bir sistem istiyoruz.” dedi.
BU ÜLKENİN LİYAKATLİ YÖNETİCİLERE İHTİYAÇ VAR
Başkan Uzm. Dr. Menteş, “Resmi rakamlara göre 50 bin insanımızı, 101 hekim arkadaşımızı kaybetmişiz. Asrın felaketleri hep mi bizim halkımızı bizim insanımızı buluyor. Bu kadar mı liyakatsiziz, beceriksiz yönetimler olur? Depremler; yağmur gibi, rüzgar gibi bir doğa olayıdır. Tüm yapılar depreme uyumlu, deprem dostu olarak yapılmalıdır. Sağlık Sistemi olarak Adana da depremi iyi atlattık ama bu büyüklükte bir depremin merkezi Adana olsaydı bu kadar rahat atlatabilir miydik bilemiyoruz. Çünkü Adana’da sağlık tesisleri şehrin belli bir bölümüne sıkıştırılmıştır. Aile Sağlığı Merkezlerinin yüzde 95’i apartman altlarında bulunmaktadır. Cumhuriyet döneminde Aile Sağlığı Merkezleri bağımsız yerlerde idi. Doğru olan güzel sistemden neden vazgeçildi bilemiyoruz? Bir şehir planlanırken okul ve sağlık merkezlerininde nereye konulacağı mutlaka planlanmalıdır. Özellikle sağlık merkezleri büyük depremlerde bile yıkılmayacak düzeyde yapılması şarttır. Ülkemizin gururu Balcalı Hastanemiz en lazım olduğu bir zamanda hizmet veremeyecek durumda. Kaç hastane yıkıldı. Çok üzüntü verici bir durum. Umuyoruz yaşananlardan ders alınır. Bu ülkenin liyakatli yöneticilere ihtiyaç vardır. Ülkemiz için kentimiz için iyi olacak her birlikteliğe varız.” şeklinde konuştu.